Jokainen lapsi on yksilöllinen, mutta luettelemme tässä yleiset asiat, joita erikoislapset lapset voivat tehdä puistossamme, ja mitä lapsen kanssa vieraillessa kannattaa ottaa huomioon.

  • Ensikäyntiä ei kannata ajoittaa ruuhka-aikoihin. Kun on paljon ihmisiä ympärillä, vaikutus erityislapsiin voi olla erityisen suuri. Ensimmäinen käynti kannattaa ajoittaa arkiaamuun tai -iltaan.
  • Aloita vierailu mukavasti lepohuoneessamme. Sieltä löytyy peilinurkka sekä laavakuplalamppu, joka vaihtaa väriä, jossa ui kaloja ja vesi on jatkuvassa liikkeessä. Kummallakin puolella lamppua on peilit, joten voit istua lapsesi viereen tähän nurkkaukseen. Hän saattaa ohjata huomiosi sinuun tai sinun peilikuvaasi – älä menetä tätä hetkeä, sano hänelle hiljaisesti jotain mukavaa. Tunne lamppu hänen kanssaan. Tutki lapsesi kanssa hehkuvia valokuituja. Tutki myös yhdessä lapsesi kanssa kaunista joulumaailmaamme erityisessä huoneessa. Planetaariossamme voit katsella tähtiä.
  • Pimeässä huoneessa taas voit tutustua kaikkeen koskettamalla. Jos lapsesi ei pelkää pimeää ja luottaa sinuun, niin voit mennä hänen kanssaan tutkimaan huonetta ja mahdollistaa lapsellesi monipuolisen aistikokemuksen.
  • Sitten löytyy vielä taidepaja. Täällä pitää olla varovainen ja aloittaa siitä materiaalista, joka on lapselle tuttu. Lisää uusia materiaaleja lapsen käyttöön hitaasti. Esimerkiksi jos teet itse jotain vieressä ja lapsi näkee tämän, siirrä omaa luomustasi lähemmäs lasta ja jatka työn tekemistä. Älä kiirehdi, tee kaikki rauhallisesti uuden materiaalin kanssa ja kannusta lastasi, jos hän haluaa kokeilla niitä.
  • Pääsalissa ja laboratoriossa huomioi lapsen etu. Joskus lapset, joilla on autistisia piirteitä kiinnostuvat jostain tietystä asiasta hyvinkin syvästi. Huomioi mikä kiehtoo lastasi ja auta häntä tutustumaan tähän asiaan. Näytä hänelle myös, mitä muuta salista löytyy. Voi olla, että hän kiinnostuu jostain, mikä häntä ei ole kiinnostanut aikaisemmin.

Koska autistisella lapsella on erityinen käsitys maailmasta, hänellä voi olla vaikeuksia ymmärtää syyn ja seurauksen suhde. Tämän vuoksi autistisella lapsella on joskus turhia pelkoja ja halua toistaa samoja asioita. Rauhoita lapsesi ja istukaa yhdessä hetki hiljaisessa paikassa. Ehkä hän katsoo ympärilleen ja rauhoittuu ja voitte jatkaa matkaanne. Monet edellä mainitut toimet on suunnattu nimenomaan auttamaan autistista lasta luomaan kokonaisvaltaisempi näkemys maailmasta. On hyvä, jos autat lasta käsittelemään erilaisia tehtäviä kuten “luonnon kiertokulku”, “löydä puuttuva”, “jatka riviä” ja niin edelleen.

Erityisen tärkeää on muistaa tarkkailla ääniä. Vältä meluisia paikkoja (auttaa, jos valitset ajan jolloin alueella ei ole paljon ihmisiä). Käytä kaikenlaisia hiljaisia alueita (mukavuuskulmat, metsäneläinten pesät, lemmikkieläinten talot, valo-rentoutushuone ja erikoishuone), jos huomaat lapsessa merkkejä väsymyksestä. Keskustele lapsesi kanssa hiljaa, kuunnelkaa yhdessä metsän ääniä ja musiikkia. Joskus on hyvä käyttää leluja, kun puhut lapsen kanssa, ja siirtää siitä huomio vähitellen itseesi.

Haluamme, että perheesi saa mahdollisuuden mielenkiintoiseen vapaa-aikaan, ja että vierailu puistossamme tuo lapsesi elämään hyviä ja hyödyllisiä asioita sekä auttaa häntä kehittymään ja tutkimaan maailmaa!